Wat is mindfulness en waarom zou je erom geven

Mindfulness, je hebt de term vast wel eens gehoord. Het lijkt wel een buzzwoord te zijn waar je niet omheen kunt. Maar wat is het nu precies? Mindfulness is eigenlijk niets anders dan op een bepaalde manier aandacht geven, bewust, in het huidige moment en zonder te oordelen. Waarom zou dat nou zo belangrijk zijn? Nou, het zit zo: we leven in een wereld die constant in beweging is, waar onze gedachten vaak overuren draaien. Dat kan stressvol zijn en door mindfulness beoefenen kun je leren om je focus te verleggen naar het hier en nu. Hierdoor kun je meer rust ervaren in je dagelijkse leven.

Het mooie van mindfulness is dat het niet alleen een positief effect heeft op je mentale gezondheid, maar ook invloed kan hebben op fysieke klachten zoals hoge bloeddruk en chronische pijn. En laten we de verbeterde nachtrust en verhoogde concentratie niet vergeten! Het gaat erom dat je leert om bewuster te leven en meer te genieten van kleine dingen. Klinkt goed, toch?

Eenvoudige mindfulness oefeningen voor iedereen

Misschien denk je nu: “Dat mindfulness klinkt wel fijn, maar hoe begin ik daarmee?” Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om ermee te starten. Er zijn genoeg eenvoudige oefeningen die je kunt doen, waarvoor je geen ervaring nodig hebt of op een kussen hoeft te zitten met wierook. Een simpele maar effectieve techniek is ademhaling. Door je bewust te worden van je ademhaling, kun je al snel een gevoel van rust creëren. Probeer het eens: neem een moment, focus op je in- en uitademing en voel hoe je lichaam reageert.

Nog een stapje verder gaan? Dan is meditatie jouw vriend. Mediteren kan in allerlei vormen en maten en helpt je om echt een moment voor jezelf te creëren. Je hoeft echt geen uren stil te zitten; zelfs een paar minuten per dag kunnen al wonderen doen voor je gemoedstoestand.

Mindful eten voor een gezonder leven

Eten doen we allemaal, maar staan we ook echt stil bij wat we eten en hoe we eten? Mindful eten is een manier van eten waarbij je volledige aandacht bij het eten is. Je geniet meer van de smaken, ruikt de geuren intenser en luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Door mindful te eten, kun je overeten voorkomen en meer waardering krijgen voor de voeding die je tot je neemt.

Tips nodig om mindful te eten? Begin met kleine hapjes te nemen en kauw goed. Zet tussendoor eens je bestek neer. En heel belangrijk: zet afleiding zoals tv of smartphones uit tijdens het eten. Zo maak je van elke maaltijd een klein moment van bezinning.

Beweging en mindfulness: een perfecte match

Mindfulness draait niet alleen om stilzitten en mediteren; bewegen kan ook heel mindful! Denk bijvoorbeeld aan yoga – de combinatie van beweging en ademhaling maakt het een ideale manier om aan aandachtigheid te werken. Of probeer eens bewust te wandelen; voel de grond onder je voeten, let op de geluiden om je heen en haal diep adem.

Bewegen met aandacht brengt niet alleen rust in je hoofd, maar zorgt ook voor een sterker lichaam. Het mooie van bewuste beweging is dat het overal kan: thuis, in de sportschool of lekker buiten in de natuur.

Mindfulness in je dagelijkse routine integreren

We hebben het allemaal druk met ons werk, sociale activiteiten en andere verplichtingen. Maar zelfs in die drukte kun je momentjes vinden voor mindfulness. Het kan zo simpel zijn als even stilstaan bij hoe je thee ruikt voordat je ‘m opdrinkt, of luisteren naar de geluiden als je wacht bij het zebrapad.

Kleine aanpassingen in hoe je dagelijkse dingen doet, kunnen al voor een groot verschil zorgen. Neem eens de trap in plaats van de lift en focus op elke stap die je zet, of poets je tanden eens met volledige aandacht voor wat je doet. Het zijn deze kleine momenten die kunnen helpen om mindfulness tot een vast onderdeel van je leven te maken.