Blijf gehydrateerd, drink voldoende water

Als het om vlieggezondheid gaat, is hydratatie koning. De lucht in de cabine is vaak droger dan je gewend bent, en dat kan leiden tot uitdroging. Zorg dus dat je genoeg water drinkt voor, tijdens en na je vlucht. Vermijd alcohol en cafeïne; deze kunnen je uitdrogingsniveau namelijk verhogen. Het meenemen van een hervulbare waterfles is een slimme zet, zodat je altijd een slokje bij de hand hebt.

Water is niet alleen goed voor je algemene gezondheid, maar het helpt ook tegen jetlag en houdt je huid gehydrateerd. Een goed gehydrateerd lichaam herstelt sneller van tijdsverschillen en voelt zich energieker. Bovendien helpt water drinken ook om hoofdpijn te voorkomen, die vaak voorkomt bij lange vluchten.

Als je moeite hebt met het bijhouden van je waterinname, zijn er tegenwoordig handige apps die je kunnen helpen herinneren wanneer het tijd is voor een nieuw glas water. Hoe dan ook, maak van hydratatie een prioriteit voor een gezondere vliegervaring.

Stretch je benen, neem regelmatig een loopje

Vlieggezondheid betekent ook dat je moet bewegen om bloedcirculatie te bevorderen. Lang stilzitten in dezelfde positie kan leiden tot stijfheid en zelfs tot diepe veneuze trombose (DVT). Maak dus gebruik van de ruimte die je hebt door af en toe een wandelingetje door het gangpad te maken. Dit helpt ook om je energieniveau op peil te houden.

Eenvoudige been- en voetoefeningen

Zelfs als je niet in staat bent om te lopen, kun je nog steeds oefeningen doen op je stoel. Probeer bijvoorbeeld je tenen naar je toe te trekken en daarna weg te duwen om de bloedsomloop in je benen te stimuleren. Ook kun je kleine cirkels draaien met je enkels of knie-lifts doen terwijl je zit. Deze kleine bewegingen kunnen een groot verschil maken voor je algehele comfort tijdens de vlucht.

Je hoeft geen yoga-expert te zijn om wat eenvoudige rekoefeningen uit te voeren die helpen bij het voorkomen van kramp en ongemak. Het draait allemaal om actief blijven binnen de beperkte ruimte die je hebt, zodat jouw lichaam zo min mogelijk last heeft van de lange uren in de lucht.

Slaap lekker, maar slim

Een goede rust is essentieel voor vlieggezondheid, zeker als je een lange vlucht voor de boeg hebt. Maar goed slapen in een vliegtuig kan een uitdaging zijn door het geluid, licht en beweging om je heen. Neem daarom maatregelen om jouw slaapkwaliteit te verbeteren.

Comfortabele accessoires voor betere slaap

Investeer in een goede nekkussen, oogmasker en eventueel oordopjes of noise-cancelling headphones. Dit zijn kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken in hoe uitgerust je aankomt op je bestemming. Een nekkussen ondersteunt bijvoorbeeld jouw hoofd en nek wat kan helpen tegen pijnlijke spieren.

Het oogmasker helpt om de cabineverlichting en zonlicht buiten te sluiten, terwijl oordopjes of koptelefoons het omgevingsgeluid verminderen zodat jij je beter kunt afsluiten van de wereld om je heen. Met deze accessoires verhoog je jouw kans op een paar uur ongestoorde slaap.

Vecht tegen vliegtuigvoedsel, kies gezonde snacks

Vliegtuigvoedsel staat niet bekend om zijn voedingswaarden. Vaak is het hoog in zout en vet, wat niet bevorderlijk is voor onze vlieggezondheid. Door zelf gezonde snacks mee te nemen heb je altijd iets verstandigs bij de hand als de honger toeslaat.

Kies voor snacks zoals ongezouten noten, vers fruit of groentesticks. Deze geven niet alleen een verzadigd gevoel maar bevatten ook belangrijke vitamines en mineralen die jouw lichaam nodig heeft om gezond te blijven tijdens een lange vlucht.

Het meebrengen van eigen snacks geeft je ook meer controle over wat en wanneer je eet. Zo voorkom je dat hongergevoel op ongewenste momenten toeslaat en ben je niet afhankelijk van de maaltijdschema’s van de luchtvaartmaatschappij.

Bescherm je gezondheid, blijf kiemvrij

In het vliegtuig kom je in contact met veel verschillende oppervlakken die potentiële broeinesten voor kiemen kunnen zijn. Het is daarom van cruciaal belang om aandacht te besteden aan persoonlijke hygiëne om gezond te blijven tijdens het vliegen.

Handhygiëne en oppervlaktedesinfectie

Zorg dat je handdesinfectiemiddel binnen handbereik hebt en gebruik dit regelmatig gedurende de vlucht, vooral voor maaltijden en na toiletbezoeken. Desinfecterende doekjes zijn ook handig om oppervlakken zoals het klaptafeltje en armleuningen schoon te maken.

Het dragen van een mondmasker kan ook helpen bij het beschermen tegen ziektekiemen, vooral als mensen in de buurt symptomen vertonen van verkoudheid of griep. Door bewust bezig te zijn met hygiëne kun jij jouw risico op ziek worden aanzienlijk verminderen.